ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η Λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική στηρίζεται στις ίδιες χειρουργικές αρχές.

Μέσω 3ων ή 4ων μικρών οπών στο δέρμα ο/η χειρουργός αποκτά πρόσβαση στην κοιλία και πραγματοποιεί την επέμβαση.

Όφελος

  • Γρηγορότερη ανάρρωση
  • Λιγότερος πόνος
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Μικρότερη καταστροφή νευρικού ιστού

Ενδείξεις

  • Υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων
  • Αφαίρεση ινομυωμάτων μικρότερα από 7-8εκ
  • Αφαίρεση κυστικών μορφωμάτων ωοθήκης
  • Διαγνωστικοί λόγοι

Διαδικασία επέμβασης

Η ασθενής μπαίνει στην αίθουσα του χειρουργείου, αφού πρώτα έχει αφαιρέσει τα ρούχα της, μεταλλικά αντικείμενα( σκουλαρίκια, δακτυλίδια, βραχιόλια), φακούς επαφής και τεχνητή οδοντοστοιχία.

Τοποθετείται επάνω στη χειρουργική κλίνη σε ύπτια θέση (ανάσκελα) και ξεκινά η διαδικασία της αναισθησίας.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Μετά την εισαγωγή στην αναισθησία η ασθενής συνήθως τοποθετείται σε θέση λιθοτομής (ξαπλωμένη στο χειρουργικό κρεβάτι με τα πόδια ψηλά και ανοιχτά). Αρχικά θα καθαρισθεί η γενετική και κοιλιακή περιοχή και θα καθετηριασθεί η ουροδόχος κύστη. Στη συνέχεια με μικρή τομή στον ομφαλό και ειδική βελόνα θα γίνει έγχυση διοξειδίου του άνθρακα εντός της κοιλιακής χώρας, η οποία θα διαταθεί. Θα  τοποθετηθεί ένα trocar (ειδικό λαπαροσκοπικό εξάρτημα που μοιάζει με σωλήνα μέσα από το οποίο εισέρχονται τα εργαλεία στην κοιλιακή κοιλότητα) υπό τον ομφαλό και θα εισέρθει το τηλεσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με την κάμερα και τη φωτεινή πηγή. Μετά, υπό οπτική καθοδήγηση τοποθετούνται τα υπόλοιπα trocars (ο αριθμός και η θέση τους ποικίλει) και εκτελείται η επέμβαση.

Ακολουθεί ο έλεγχος για τυχόν αιμορραγία και γίνεται συρραφή των μικρών τομών του δέρματος (με πλαστική ραφή ή διακεκομμένα ράμματα).

Η επέμβαση μετατρέπεται σε ανοιχτή( λαπαροτομία) οποιαδήποτε στιγμή, αν ο χειρουργός κρίνει πως αυτό είναι  απαραίτητο για λόγους ασφαλείας της ασθενούς.

Η ασθενής στη συνέχεια θα μεταφερθεί αρχικά στην ανάνηψη του χειρουργείου και εν συνεχεία στο θάλαμό της, όπου και θα παραμείνει για περίπου δυο (2) με τρεις (3) ημέρες.

Μετά την επέμβαση συστήνεται η ανάπαυση, η καλή τοπική υγιεινή, η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής και της κολύμβησης, η σωματική καταπόνηση, η άρση βάρους και η άνετη ένδυση για χρονικό διάστημα που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός. Η ασθενής θα λάβει αναλγητική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή και αντιβίωση μετά το χειρουργείο.

Όλα τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και τα χειρουργικά εργαλεία είναι αποστειρωμένα. Τηρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής του χειρουργικού χώρου και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί.

Κίνδυνοι/ Επιπλοκές

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή θεωρείται βαρεία χειρουργική επέμβαση. Οι κίνδυνοι και οι σοβαρές επιπλοκές δεν είναι συχνές. Παρόλα αυτά κατά την ενάσκηση της ιατρικής επιστήμης και της ως άνω προτεινόμενης ιατρικής πράξης, απροσδόκητοι κίνδυνοι και επιπλοκές μπορεί να συμβούν και μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επιπλέον ιατρικές πράξεις. Οι συχνότερες επιπλοκές της επέμβασης είναι το μετεγχειρητικό άλγος που αντανακλά στην ωμοπλάτη, η μετεγχειρητική φλεγμονή, μόλυνση του χειρουργικού τραύματος, διαταραχές της επούλωσης και κολπική αιμόρροια. Σπανιότατα μπορεί να συμβεί τραυματισμός του εντέρου, της ουροδόχου κύστεως, των ουρητήρων, σπληνός, ήπατος, παρακείμενων οργάνων και νεύρων, των μεγάλων αγγείων της περιοχής, οπισθοπεριτοναϊκό αιμάτωμα, ζάλη, ναυτία, αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, λιποθυμικό επεισόδιο, άλγος στα ισχία, άλγος στη μέση, έγκαυμα από τη χρήση διαθερμίας, ουρολοίμωξη, θρόμβωση, εμβολή, εμβολή αέρα, κώμα, θάνατος.

Σε περίπτωση σοβαρών επιπλοκών μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω επεμβατικές πράξεις, π.χ. μετατροπή του χειρουργείου σε ανοικτό, επανεπέμβαση,  μετάγγιση αίματος.