ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ

Γυναικολογικός έλεγχος ρουτίνας πρέπει να πραγματοποιείται ετησίως και αποσκοπεί στην ολιστική προσέγγιση της γυναίκας ώστε να εξασφαλιστεί η καλή υγεία και η ευεξία της.

Περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιστορικού
  • Γυναικολογική εξέταση
  • Δοκιμασία κατά Παπανικολάου (Test Pap)
  • Καλλιέργεια κολπικού τραχηλικού επιχρίσματος
  • Γυναικολογικός υπέρηχος (διακολπικός)
  • Εξέταση Μαστών

Διαδικασία εξέτασης

  1. Για την πραγματοποίηση της εξέτασης αρχικά θα ληφθεί ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό που θα περιλαμβάνει, ερωτήσεις τόσο για το ατομικό όσο και για το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και πορίσματα παλαιότερων εργαστηριακών, απεικονιστικών, κλινικών, κυτταρολογικών και ιστολογικών εξετάσεων.
  2. Στη συνέχεια θα ζητηθεί να αφαιρεθούν τα ρούχα της από τη μέση και κάτω.
  3. Ακολουθεί επόπτευση και εξέταση του σώματος της γυναίκας. Κατόπιν θα καθίσει στη γυναικολογική καρέκλα και θα τοποθετηθεί σε θέση λιθοτομής (ξαπλωμένη στη γυναικολογική καρέκλα με τα πόδια σηκωμένα και ανοιχτά) (Εικόνα 1).
  4. Ο ιατρός αρχικά θα εξετάσει, ψηλαφώντας τους βουβώνες, τα έξω γεννητικά όργανα, το περίνεο και την περιπρωκτική περιοχή. Μετά με τη χρήση του κολποδιαστολέα (Εικόνα 2) θα ανοίξει τα κολπικά τοιχώματα και θα εντοπίσει τον τράχηλο. Στη θέση αυτή μπορεί να γίνει η λήψη του τεστ Παπ ή/και του HPV DNA τεστ, ή/και της καλλιέργειας του κόλπο-τραχηλικού επιχρίσματος.
  5. Κατόπιν αφαιρείται ο κολποδιαστολέας και πραγματοποιείται η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση (ταυτόχρονη εξέταση από τον κόλπο και την κοιλιά).
  6. Ακολουθεί η γυναικολογική υπερηχογραφική εξέταση με τη χρήση του κολπικού ηχοβολέα (Εικόνα 4). Ο ηχοβολέας καλύπτεται πάντοτε από αποστειρωμένο προφυλακτικό μιας χρήσεως.
  7. Εν συνεχεία η γυναίκα έρχεται σε καθιστή θέση και ψηλαφώνται οι μαστοί της. Εφόσον δεν υπάρχει κάτι άλλο προς εξέταση είτε από την πλευρά του γιατρού ή της εξεταζόμενης, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Όλα τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως. Τηρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής του εξεταστικού χώρου και του ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί.


Εικόνα 1: Θέση γυναικολογικής εξέτασης


Εικόνα 2: εργαλεία λήψης τεστ ΠΑΠ, καλλιέργειας και υγρής κυτταρολογίας


Εικόνα 3: Λήψη τεστ ΠΑΠ


Εικόνα 4: κολπικός ηχοβολέας

 

Κίνδυνοι /Επιπλοκές

Η γυναικολογική εξέταση είναι μη επεμβατική ιατρική πράξη. Οι κίνδυνοι και οι σοβαρές επιπλοκές είναι μηδαμινές. Λόγω της ‘’άβολης’’ θέσης πολλές γυναίκες αναφέρουν ήπια ενόχληση-πόνο κυρίως κατά το άνοιγμα των σκελών του κολποδιαστολέα. Παρόλα αυτά κατά την ενάσκηση της ιατρικής επιστήμης και της ως άνω προτεινόμενης ιατρικής πράξης, απροσδόκητοι κίνδυνοι και επιπλοκές μπορεί να συμβούν. Οι συχνότερες επιπλοκές της εξέτασης είναι η σταγονοειδής κολπική αιμόρροια που συνήθως σταματάει αυτόματα μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Πολύ σπανιότερα (<1%) μπορεί να παρουσιαστεί, ζάλη, ναυτία, αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (λάτεξ- πούδρα- λιπαντικό), προλιποθυμικό επεισόδιο, λιποθυμικό επεισόδιο, άλγος στα ισχία, άλγος στη μέση, άλγος από την πίεση στα έσω γεννητικά όργανα, καύσος κατά την ούρηση, εκδορές στο αιδοίο και στην είσοδο του κόλπου, επιπλοκές  κύησης.

Στόχος

  • Ολιστική προσέγγιση της γυναικείας υγείας/ ευεξίας
  • Διατήρηση καλής υγείας
  • Έγκαιρος εντοπισμός παθολογικών καταστάσεων

Που απευθύνεται:

  • Σε όλες τις γυναίκες μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωή