7 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ

7 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ

 1. Με τα αντισυλληπτικά θα βάλω βάρος

Πολύ συχνά οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το σωματικό τους βάρος.

Τυχαιοποιημένη μελέτη που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Columbia  στη Νέα Υόρκη το 2014 κατέληξε ότι η λήψη συνδυασμένων αντισυλληπτικών ΔΕΝ σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους.

 

 1. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες

Ορισμένες γυναίκες εσφαλμένα πιστεύουν ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών θα προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στα μωρά τους.

Στοιχεία από καλά τεκμηριωμένες έρευνες δείχνουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν προκαλουνγενετικές ανωμαλίες και δεν βλάπουν το έμβρυο ακόμα  και εάν μια γυναίκα μείνει έγκυος ενώ λαμβάνει  αντισυλληπτικά ή κατά λάθος αρχίσει να λαμβάνει όταν είναι ήδη έγκυος.

 

 1. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνους όπως καρκίνο του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

Η χρήση αντισυλληπτικών αποδεδειγμένα  μειώνουν τον κίνδυνο δύο γυναικολογικών καρκίνων (ωοθηκών και ενδομητρίου) και η προστασία φαίνεται να συνεχίζεται έως και για 15 χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης.

Ωστόσο είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την επίδραση της χρήσης αντισυλληπτικών στον καρκίνο του μαστού και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι πιθανώς αυξημένοι κίνδυνοι που έχουν αναφερθεί από ορισμένες μελέτες δεν είναι αρκετά σημαντικοί ώστε να υπερτερούν από τα οφέλη τους

 • Καρκίνος του μαστού

Σε μελέτες, ο καρκίνος του μαστού είναι ελαφρώς πιο συχνός στις γυναίκες που λαμβάνουν ή έλαβαν τα τελευταία 10 χρόνια αντισυλληπτικά χάπια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι τα αντισυλληπτικά χάπια

προκαλούν καρκίνο του μαστού, είναι πιθανό ότι προϋπήρχε της χρήσης αλλά εντοπίσθηκε νωρίτερα ή πυροδοτήθηκε από τα αντισυλληπτικά

 

 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλώματων (HPV). Ο HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικός μεταδιδόμενη λοίμωξη. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, για περισσότερο από πέντε χρόνια, φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη χρόνιας λοίμωξης από τον HPV που δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο για δυσπλασίες ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για αυτό τον λόγω οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να ελέγχονται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες,  για τον εντοπισμό δυσπλασιών στον τράχηλο. Κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει με τη γυναικολογική εξέταση ρουτίνας.

 

 1. Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν γενικά προβλήματα υγείας

Ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλωπεκία, άσθμα και πονοκεφάλους.

Είναι γεγονός ότι μερικές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως για παράδειγμα πονοκεφάλους και ναυτία. Ωστόσο, τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αποτελούν ενδείξεις ασθένειας και συνήθως υποχορούν τους πρώτους μήνες της λήψης.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία των γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια καθώς,

προστατεύουν από:

 • τον καρκίνο του ενδομητρίου
 • τον καρκίνο των ωοθηκών
 • την συμπτωματική πυελική φλεγμονώδη νόσο
 • τις καλοήθεις κύστεις των ωοθηκών
 • τη σιδηροπενική αναιμία

επίσης μειώνουν:

 • τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως
 • τα προβλήματα αιμορραγίας της εμμήνου ρύσεως
 • τον πόνο της ωορρηξίας
 • την τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή/και το σώμα
 • τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
 • τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης
 1. Υπάρχει κίνδυνος στειρότητας ή καθυστερημένη επιστροφή στη γονιμότητα

Πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών θα προκαλέσει καθυστέρηση στη σύλληψη ή θα τις εμποδίσει να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον.

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικό δεν προκαλούν στειρότητα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πόσο καιρό μια γυναίκα έχει πάρει το χάπι, τον αριθμό των παιδιών που είχε ή την ηλικία της. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα οφέλη του χαπιού περιλαμβάνουν τη διατήρηση της γονιμότητας προσφέροντας προστασία έναντι της πυελικής φλεγμονώδους νόσου, της ενδομητρίωσης και της εξωμήτριας κύησης.

Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι καθυστερούν την επιστροφή μιας γυναίκας στη γονιμότητα αφού σταματήσει τη λήψη τους. Οι γυναίκες που σταματούν να λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να μείνουν έγκυες όσο οι γυναίκες που σταματούν να χρησιμοποιούν μη ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης.

 

 1. Τα αντισυλληπτικά χάπια ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναζητούν πολλαπλούς συντρόφους ή να έχουν επαφές χωρίς προφυλάξεις

Μερικές  γυναίκες λανθασμένα πιστεύουν ότι το χάπι ενθαρρύνει την απιστία, την πολυγαμία ή την πορνεία στις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών. Στην πραγματικότητα, η χρήση αντισύλληψης δείχνει υπεύθυνη συμπεριφορά για την αποφυγή μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των  σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

 

 1. Θα υπάρξει αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία και ευχαρίστηση

Αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση, το ενδιαφέρον για σεξ ή ότι προκαλούν ψυχρότητα στις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας. Παρόλο που ορισμένες γυναίκες που χρησιμοποιούν το χάπι έχουν αναφέρει είτε αύξηση είτε μείωση του σεξουαλικής επιθυμίας ή/και της διέγερσης, είναι δύσκολο να πούμε αν τέτοιες αλλαγές είναι αποτέλεσμα των αντισυλληπτικών ή άλλων συμβάντων της ζωή.

Μοιραστείτε το: