ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;

Για τις περισσότερες γυναίκες, η περιεμμηνόπαυση – η μετάβαση στην εμμηνόπαυση – ξεκινά στα τέλει της δεκαετία των ’40. Η όλη διαδικασία της περιεμμηνόπαυση διαρκεί συνήθως τέσσερα με πέντε χρόνια και ξεκινά με τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο κατανομής του λίπους στο σώμα. Η αύξηση της αναλογίας τεστοστερόνης προς οιστρογόνα αλλάζει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλίας (ανδρικού τύπου παχυσαρκία)

Αλλά οι ορμονικές αλλαγές δεν είναι ο λόγος που αυξάνει το βάρος καθώς η πιθανότερη αιτία είναι η πάροδος της ηλικίας.

Με την πάροδο της ηλικίας φυσιολογικά μειώνεται τόσο ο μεταβολισμός όσο και τα επίπεδα της καθημερινής δραστηριότητας και αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του βάρους ακόμα και χωρίς αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Ωστόσο, η αύξηση του βάρους δεν είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε!

Μερικές πρακτικές συμβουλές:

  1. Άσκηση

Τακτική καθημερινή αερόβια και αναερόβια άσκηση. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ασκήσεις ενδυνάμωσης σώματος δύο ημέρες την εβδομάδα.

 

  1. Συχνό ζύγισμα

Ζυγίστε μια φορά την εβδομάδα την ίδια ώρα και ημέρα για να παρακολουθείτε την τάση του βάρους σας με την πάροδο του χρόνου.

 

  1. Υιοθετήστε θετικές συνήθειες

Υιοθετήστε συνήθειες που αυξάνουν την σωματική σας δραστηριότητα αντικαθιστώντας τις καθιστικές. Για παράδειγμα, αντί να περιηγηθείτε ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να δείτε τηλεόραση, αντικαταστήστε το με μια θετική συμπεριφορά, όπως η εκμάθηση ενός νέου χόμπι, ή μια βόλτα με τα πόδια.

 

  1. Τρώτε πιο αργά

Τρώτε φαγητό μακριά από τεχνολογικές περισπασμούς (πχ κινητό τηλέφωνο) και επιβραδύνετε την κατανάλωση τροφής. Μπορείτε να δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού και μασήστε καλά το φαγητό σας καθώς η επιβράδυνση της κατανάλωσης τροφής μειώνει την ποσότητα που καταναλώνεται.

 

  1. Μειώστε τον χρόνο χρήσεις έξυπνων συσκευών κατά τις βράδυνες ώρες

Μειώστε τον χρόνο χρήσεις έξυπνων συσκευών μετά το σούρουπο για να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Η εκπομπή του blue light από τηλέφωνα, tablet και άλλες συσκευές στέλνουν σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είναι μέρα, αντί για νύχτα, κάτι που θα σας κρατήσει ξύπνιους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας οδηγήσουν να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

 

  1. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης

Εάν επιθυμείτε κάτι γλυκό, καλύτερα να καταναλώσετε τρόφιμα όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς , αβοκάντο. Όμως επιτρέψτε στον εαυτό σας τις αγαπημένες σας λιχουδιές, αλλά μία φορά την εβδομάδα.

Μοιραστείτε το: