Επηρεάζει ο νέος κορονοϊός τη ψυχική υγεία των εγκύων;

Επηρεάζει ο νέος κορονοϊός τη ψυχική υγεία των εγκύων;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία τον Μάιο του 2020 έδειξε ότι μεταξύ των εγκύων γυναικών, περισσότερες από τις μισές αξιολόγησαν τη ψυχολογική επίπτωση της επιδημίας COVID-19 ως σοβαρή και περίπου των δύο τρίτων ανέφεραν υψηλότερο από το φυσιολογικό άγχος. Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες ανέφεραν υψηλό άγχος σχετικά με την κάθετη μετάδοση της νόσου. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις και το άγχος της επιδημίας COVID-19 φαίνεται να είναι πιο σοβαρές σε γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η απομόνωση, η κοινωνική απόσταση και οι ακραίες αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως στις έγκυες γυναίκες. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος βαθιάς αλλαγής για τη γυναίκα και το ζευγάρι. Η καλή ψυχική και σωματική υγεία είναι ένας προστατευτικός παράγοντας για διαταραχές της διάθεσης και μπορεί να μειώσει την ευπάθεια σε ψυχικές  ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

Επομένως, είναι υψίστης σημασίας η εκτίμηση του ψυχολογικού αντίκτυπου της επιδημίας του COVID-19 και η ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού, ώστε να υποστηριχθούν κατάλληλα οι έγκυες γυναίκες.

Μοιραστείτε το: