Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ο Κοκκύτης είναι μια οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκαλείται από τον Αιμόφιλο του Κοκκύτη (Bordetella pertussis).

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με σταγονίδια ή με επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα ατόμων.

Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 7 έως 10 ημέρες, έχει υψηλή μεταδοτικότητα κυρίως κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του βήχα.

 

Θνητότητα:

  • Στα ανεπτυγμένα κράτη ανέρχεται σε 0,2%.
  • Στα αναπτυσσόμενα κράτη η θνητότητα αγγίζει το 4%

Το 90% των θανάτων αφορούν βρέφη ηλικίας <6 μηνών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική σειρά εμβολιασμού.

 

Γιατί είναι επιβεβλημένος  ο εμβολιασμός για τον κοκκύτη στην κύηση;

Το νεογέννητο δεν εμβολιάζεται πριν τους δύο πρώτους μήνες ζωής αρά δεν είναι προστατευμένο από τυχών λοίμωξη με κοκκύτη. Αυτό το χρονικό διάστημα διατρέχει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς έχει παρατηρηθεί πως και οι επιπλοκές είναι πιο συχνές και η θνητότητα είναι μεγαλύτερη.

Για να αναπληρωθεί αυτό το δίμηνο κενό προστασίας για το νεογέννητο, το ιδανικό είναι να εμβολιάζονται όλες οι γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης. Με αυτόν τον τρόπο τα αντισώματα που θα δημιουργηθούν στο σώμα της εγκύου θα περάσουν και στο έμβρυο προστατεύοντάς το από τον κοκκύτη.

 

Σε ποιο τρίμηνο της κύησης πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός για τον κοκκύτη;

Σύμφωνα με τον WHO (World Health Organization) και το  CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ο εμβόλιοασμός συστήνεται στην περίοδο από 27 έως 36 εβδομάδες κύησης. Αν και είναι καλύτερα το εμβόλιο να χορηγείται κοντά στις 27 – 28 εβδομάδες κύησης, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ανάπτυξη ικανής ποσότητας αντισωμάτων ώστε να μεταφερθούν στο έμβρυο και όταν αυτό γεννηθεί να είναι προστατευμένο από τον κοκκύτη.

Μοιραστείτε το: