ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΗΣΕΩΣ

Η διαταραχή της περιόδου είναι μια από τις συχνότερες αιτίες που οι γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους. Ο φυσιολογικός εμμηνορησιακός κύκλος είναι ένδειξη καλής υγεία για αυτό τον λόγο η  διαταραχή του προκαλεί ανησυχία στις γυναίκες. Αρκετές γυναίκες βιώνουν μεταβολές στον έμμηνορησιακό  κύκλο τους καθώς μεγαλώνουν ή μετά την τεκνοποίηση, κυρίως λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί μια μεταβολή του έμμηνορησιακού κύκλου διαταραχή θα πρέπει αυτή να είναι εγκατεστημένη δηλαδή να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον για 2 με 3 συνεχόμενους κύκλους

Οι διαταραχές της Εμμήνου Ρήσεως κατηγοριοποιούνται σε:

  • Αμηνόρροια
    • Πρωτοπαθείς
    • Δευτεροπαθείς
  • Αραιομηνόρροια/ Ολιγομηνόρροια
  • Πολυμηνόρροια
  • Μηνορραγία
  • Μητρορραγία
  • Μηνομητροραγία

Κάποιοι από τους βασικότερους λόγους που προκαλούν διαταραχές:

 

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι η συχνότερη αιτία δευτεροπαθούς αμηνόρροιας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Όμως πολλές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν αιμορραγία ενώ είναι έγκυοι.

 

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική ανισορροπία που εμποδίζει την ωορρηξία και συχνά  συνυπάρχει με διαταραχές περιόδου. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη τριχοφυΐα, η δυσκολία στην απώλεια βάρους και η ακμή.

 

Προεμμηνόπαυση

Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες περιόδους, βαριά ή ελαφριά αιμορραγία και κηλίδες αίματος, σε συνδυασμό με εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κακή ψυχολογική διάθεση.

 

Θυρεοειδοπάθεια

Η ανισορροπία των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή, είναι μια κοινή αιτία διαταραχών περιόδου. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή στη διάρκεια της ζωής της.

 

Προλακτίνωμα

Το προλακτίνωμα είναι το αδένωμα της υπόφυσης που υπερεκκρίνει προλακτίνη και αποτελεί την πλέον συχνή αιτία παθολογικής υπερπρολακτιναιμίας. Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια διαταραχών της εμμήνου ρύσεως (15-20% των περιπτώσεων αμηνόρροιας) και υπογονιμότητας.

 

Διαταραχές λήψης τροφής ή υπερβολική άθληση 

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 19 ή η υπερβολική γυμναστική, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της περιόδους. Η απουσία ωορρηξίας είναι η αντίδραση του σώματος σε καταστάσεις υπερβολικού στρες.

 

Υπερβολικό άγχος

Το χρόνιο ή το παθολογικό άγχος είναι μια πολύ συχνή αιτία που προκαλεί διαταραχή της περιόδου. Όμως πριν τεθεί η διάγνωση ότι το άγχος ευθύνεται για την οποιαδήποτε διαταραχή επιβάλλεται να έχει προηγηθεί ο πλήρης γυναικολογικός έλεγχος

 

Όγκοι στη μήτρα και των εξαρτημάτων

Η ανάπτυξη μη φυσιολογικών μορφωμάτων όπως πολύποδες, κύστεις, ινομυώματα και άλλοι προκαρκινικοί ή καρκινικοί όγκοι, μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως ανώμαλες περιόδους και  αιμορραγίες

 

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη περίοδο λόγω των οιστρογόνων που παράγει ο λιπώδης ιστός.

 

Αντισύλληψη

Αν ξεκινήσατε πρόσφατα κάποια αγωγή αντισύλληψης, είναι πιθανό να διαπιστώσετε κάποιες αλλαγές στην περίοδό σας. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που προσπαθούν να ρυθμίσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τον κύκλο σας κόντρα στις φυσικές ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες σας.

 

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Κάποια ΣΜΝ,  μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό της μήτρας και του τραχήλου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στην περίοδο.

Μοιραστείτε το: